Inspiratie & advies

Kleuren combineren in je interieur

Kleuren zijn bepalend voor de sfeer in je woning. Met deze tips krijg je een goede combinatie.

Oogt je interieur ingetogen

Combineren

Kleuren combineren is iets wat we altijd doen. Kleren matchen of met een blauwe pen op wit papier schrijven. Maar dit gebeurt vaak onbewust. Toch bepaalt het hoe iets eruit komt te zien en hoe het overkomt. Kleuren combineren is iets waar we al bij de basisschool mee beginnen. Hier beginnen we met het combineren van de primaire kleuren. Kleuren zijn bepalend voor de sfeer. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste kleuren kunt combineren in je interieur.

ToF Behang stenen met scheuren en vlekken

De basis
voor zijn kleurenleer

Wat is de Van Itten Kleurencirkel?

Johannes Itten (1888-1967) was een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent. Hij is beroemd geworden om zijn kleurenleer en staat hier nog altijd bekend om. De kleurencirkel bestaat uit twaalf kleuren. Hij maakte een kleurencirkel die het inzichtelijk maakt hoe kleuren in elkaar overlopen. Dit was de basis voor zijn kleurenleer. Volgens Itten zijn er drie primaire kleuren: rood, geel, en blauw. Daar omheen staan de secundaire kleuren. Dit zijn de kleuren die je krijgt als je de primaire kleuren met elkaar mengt. Dit zijn de kleuren: oranje, groen en violet. In de buitenste cirkel staan de tertiaire kleuren. Dit zijn de kleuren die ontstaan als je de primaire en secundaire kleuren met elkaar mengt. De kleuren die in de buitenste ring staan zijn: geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen, en geelgroen. Nog steeds gebruiken kunstenaars de kleurenleer van Itten in hun werk. Ook bij het inrichten van je huis kun je zijn kleurencirkel gebruiken.

Bekijk ons assortiment

Kleureffect op je interieur

Het gebruik van kleuren werkt op de emoties en gevoelens van mensen. Door over de kleuren na te denken die je in je interieur wilt gebruiken, kun je ook nadenken over welke betekenis je de ruimte wilt geven. De kleur geel brengt de zon in huis. Geel geeft zelfs de meest donkere, kille ruimte een vriendelijk en uitnodigend karakter. Het is ook een makkelijke combinatiekleur: praktisch iedere andere kleur gaat er mee samen. Geel heeft de neiging om contouren te doen vervagen. Donkere contrastkleuren als nachtblauw of dieppaars zorgen in dat geval voor een goed tegenwicht.

De juiste kleuren kiezen

Rood is een spannende kleur voor het interieur. Al naar gelang de intensiteit, kunnen roodtinten verwarmen of benauwen. Een wand in een ruimte is doorgaans meer dan voldoende voor een spectaculair effect. Kies je voor rood in de woon- of slaapkamer, bedenk dan wel dat roodtinten ’s avonds nog een stuk intenser ogen dan bij daglicht. Blauw past, vanwege het frisse, koele effect bij uitstek goed in de badkamer. Ook de slaapkamer is een geschikte ruimte voor deze kleur, omdat blauw kalmerend werkt. En voor wie worstelt met een rommelige werkkamer en weinig overzicht: probeer eens een mooie blauwtint op een of meerdere wanden. Dat helpt orde te scheppen en verruimt kamer én geest.

ToF Fotobehang bloesem met vervaagde achtergrond

Welke uitstraling kies je?

De kleuren die tegenover elkaar staan zijn complementaire kleuren. Deze contrasterende kleuren zorgen ervoor dat het interieur levendig is en kracht uitstraalt. De combinaties die het meest worden gebruikt zijn groen en rood, geel en blauw, blauw en rood, paars en oranje. De kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel noemen we de harmonieuze kleuren. Wanneer je de harmonieuze kleuren gaat combineren, geef je je interieur een ontspannen effect. De kleuren die je kan combineren zijn: oranje en rood, blauw en turquoise, groen en geel.

ToF Behang herfst bos

Ton sur ton

Als je een kamer gaat inrichten kun je in plaats van meerdere kleuren ook een kleur in meerdere tinten gebruiken. Dit noem je ton sur ton. Je gebruikt dan dezelfde kleur met daarin verschillende hoeveelheden wit. Dit is de perfecte optie als je gek bent op een kleur en hiermee je hele woonkamer wilt inrichten. Door gebruik te maken van een kleur oogt je interieur rustig en ingetogen. Een ander voordeel van dezelfde kleurgroep is dat alles met elkaar matcht. Hierdoor krijg je geen last van kleuren die elkaar verzwakken. Het gebruik van verschillende texturen en gelaagdheid in tinten zorgen voor diepte in het kleurpallet van de ruimte die je aankleedt. De kleuren die je gebruikt kun je terug laten komen in niet alleen de kleur van je muur, maar ook in de rest van het interieur zoals de gordijnen, de bank en de accessoires.

De 60-30-10 regel

Een andere regel die je kunt toepassen bij het interieur is de 60-30-10 regel. Dit doe je met een primaire, secundaire en accentkleur. De sfeer bepaal je door de hoofdkleur voor zestig procent in de ruimte toe te passen. Deze kleur gaat bijvoorbeeld op het plafond of de muren. Vul dertig procent met een nuancekleur. Deze doe je bijvoorbeeld op een kleine muur in de kamer, zodat die opvalt. De resterende tien procent maak je af met een accentkleur. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kozijn of deur in deze kleur te schilderen of accessoires in deze kleur toe te voegen. Er zijn meerdere manieren om kleuren te kiezen volgens het 60-30-10 principe. Wil je een rustig en harmonieus geheel in je interieur? Dan kies je voor dezelfde kleurenstrip zoals bij ton sur ton. Wil je een levendig interieur? Gebruik dan contrasterende kleuren.

ToF Behang bloem bladeren met blauwe achtergrond

Behang en verf kiezen

Nu je weet wat de kleuren inhouden en wat ze met je interieur doen, is het tijd om in te richten. Bij het inrichten sta je stil bij een paar punten: de afmetingen van de meubels, de kleur van het behang en de kleur van de verf. Wil je een muur met behang combineren met een geverfde muur? Dan kun je het beste eerst het behang bij ons bestellen en dan pas verf uitzoeken. Dit omdat de kleuren op je beeldscherm kunnen iets afwijken van het geprinte behang. Dat komt omdat kleuren op een beeldscherm gemaakt worden met rood, groen en blauw en drukwerk met de kleuren CMYK gedrukt worden. (De afkorting CMYK staat voor Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart).) Bovendien kunnen kleuren op verschillende beeldschermen er anders uitzien als je andere instellingen hebt. Daarom adviseren we om eerst het behang te bestellen en pas als je dat binnen hebt de verf uit te zoeken.

Bekijk ons assortiment

×